מדוע משמורת משותפת ולמי היא מתאימה?

אחת הסוגיות הקשות והמורכבות ביותר בקרב בני זוג בהליכי גירושין הנה סוגיית המשמורת של הילדים. בפני אותם בני זוג קיימת אפשרות למשמורת בידי מי מההורים, בדרך כלל נקבע אצל אם הקטינים שאז נקבעים זמני שהות עם האב, ואפשרות השנייה הינה משמורת משותפת במסגרתה ההורים חולקים את הטיפול בילדים באופן שווה ונהנים משותפות ומעורבות מלאה בחייהם.

 מדוע משמורת משותפת ולמי היא מתאימה?

‍בתי המשפט חותרים להגשים את חזון ההורות השוויונית בדרך של משמורת משותפת, תוך הנחת יסוד ששני ההורים נורמטיביים ראויים ומטיבים לילדים אלא אם כן נטען והוכח אחרת. 

למי תתאים משמורת משותפת לאחר הגירושין?

חשוב להבין שיש לבחון את סוגית המשמורת בכובד ראש ומתוך ראיית טובת הילדים, שכן אלטרנטיבה זו לא מתאימה לכל הזוגות המתגרשים וישנה חשיבות עצומה לתקשורת בריאה, תקינה ועניינית בין ההורים, אשר מטרתה לשרת את טובתם של הילדים. חוסר יכולת לתקשר באופן מטיב וענייני בין ההורים או אי היכולות לשים את המשבר הזוגי מחוץ למסגרת הטיפול בילדים,  תעצים את הסכסוכים בין ההורים ותחטא למטרה.

בקרב ציבור המתגרשים ובכלל, הדעות חלוקות בשאלה האם נכון ליישם משמורת משותפת או לבחור בהסדר אחר, של משמורת מלאה בידי הורה אחד תוך קביעת זמני שהות עם ההורה השני. 

על היתרונות של משמורת משותפת:

הצידוק למשמורת משותפת נשען על כמה סיבות והעיקרית שבניהן, היא המחשבה כי משמורת משותפת מאפשרת לשני ההורים להמשיך להיות בקשר רציף ויציב עם הילדים, להיות דומיננטיים בחייהם וכן להיות מעורבים ושותפים בגידול הילדים.  המצב שונה כאשר ישנה משמורת בידי הורה אחד, שכן אז, לאותו הורה יש נוכחות גבוה יותר בחיי הילדים ובכך השפעה גדולה על חייהם, מה שלעיתים פוגע בסמכות ההורית של ההורה שאינו משמורן.

צידוק נוסף למשמורת משותפת, היא המחשבה כי משמורת משותפת תעניק לילדים קרקע יציבה יותר להתמודד עם המשבר המשפחתי בעקבות הגירושין, בכך שההורים חולקים זמני שהות באופן שווה והילדים אינם חווים "ניתוק" מאחד ההורים.

אם כך למה לא תמיד משמורת משותפת?

כפי שציינתי, היסוד הבסיסי למשמורת משותפת הנה תקשורת תקינה ובריאה בין ההורים תוך יכולות מקסימלית לראות את טובתם של הילדים בקבלת החלטות ללא שום התערבות של משקעי העבר.

בנוסף, למשמורת משותפת מספר חסרונות. ההסדר של המשמורת יכול להקשות על בני הזוג אשר מחויבים להתגורר בסמיכות זה לזו על מנת לשמור על יציבותם של הילדים וסביבת החיים אליהם הם מורגלים – המסגרת החינוכית, חוגים, תנועות נוער, המשך ניהול קשרים חברתיים וכו'.

בנוסף לכך, ישנם הסבורים כי נכון  יותר לילדים להיות "בבית מרכזי" אחד שכן מעבר מבית לבית יוצר חוסר יציבות ותחושת חוסר שייכות ועלול לפגוע בהתפתחותם התקינה. 

לסיכום – החלת ההסדר של משמורת משותפת תופס תאוצה בשנים האחרונות והוכתר כמשמורת האידיאלית. עם זאת היא דורשת תנאי סף בקרב ההורים, לנהל תקשורת בריאה ועניינית לטובת הילדים וכן הצורך לגור בסמיכות. ממני אליכם, שמעו והתחשבו גם בקולם של הילדים בהנחה והם בשלים לתת את דעתם. 

  

 

הורים משמשים דוגמא אישית ושומרים על שיח מכבד. תגובות בשפה לא נאותה ימחקו.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
תגובות
--
שם מלא
2 days ago

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra.

להשיבמחיקה
שם מלא
2 days ago

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra.

להשיבמחיקה