איך להתמודד עם התקפי זעם אצל ילדים? (מתאים לגילאי 2-5)

רבים מההורים מכירים את התחושה הזו: הילד צועק, בוכה, או מתנהג בצורה שנראית בלתי נשלטת, אנחנו חושבים פעמיים לפני כל פעולה, מרגישים שדורכים על ביצים לידו ואם נגיד לו "לא" הלך עלינו. אם גם אתם מרגישים כך בואו נראה איך אפשר לעזור לילד וגם לעצמנו להתמודד?

איך להתמודד עם התקפי זעם אצל ילדים? (מתאים לגילאי 2-5)

כשהייתי ילדה קטנה, אמא שלי לעיתים קרובות נמנעה מלקחת אותנו מחוץ לבית בגלל הפחד מהתקפי הזעם של אחי. היא חששה שהיא תאמר לו "לא", הוא ישכב על הרצפה ויצעק באמצע הרחוב או הסופרמרקט, מה שגרם לה לצמצם פעילויות משפחתיות פשוטות.
5 כלים להתמודדות במהלך ההתקף:

  1. להבין את הסיבה: מה הילד מנסה לומר? בגילאי שנתיים הילד שלנו מתחיל שלב התפתחותי חדש ומחפש עצמאות, הוא מתחיל לפתח מיומנויות מוטוריות, קוגנטיביות, רגשיות וחברתית אשר גורמות לו לרצות לעשות דברים "לבד", לפתח את הנפרדות מאיתנו ותחושת המסוגלות.
    הקושי הוא שיכולת הוויסות הרגשית לא מתפתחת באותו הקצב וקשה יותר לילד לשלוט בדחפים. לכן הוא נוטה להביע תסכול, חוסר אונים כי הוא רוצה לעשות לבד אבל לא מצליח או כשהוא לא מקבל מה שהוא רוצה. 
    אנחנו, ההורים מפרשים את ההתנהגות של הילד כזלזול, חוסר כבוד, עושה לי דווקא, כישלון שלנו כהורים או לחילופין מרחמים על הילד. דבר שחשוב לדעת, כאשר אנחנו נותנים הרבה התייחסות ורגש סביב ההתנהגות של הילד, אנחנו מלמדים את הילד שלנו (בצורה לא מודעת) ששווה לו להמשיך כי ככה הוא מקבל מאיתנו יותר מהרגיל… דבר שיכול להוביל למאבקי כוח או תשומת לב יתרה שמקשה על האווירה בבית, מתישה ומתסכלת אותנו. כשנבין מה עומד מאחורי ההתפרצות, נוכל להגיב בצורה מתאימה.
  2. נזכיר לעצמנו שההתנהגות של הילד שלנו היא חלק מהתפתחות תקינה שלו: כך יגדל הסיכוי שנגיב ברוגע ובשליטה בזמן אמת, לכן נשמור על תגובה רגועה, נהיה שם עבורו אך לא נעצים את ההתפרצות.
  3. נהיה אמפתיים לרגשות שלו: כך הילד ירגיש שרואים אותו ומבינים אותו גם אם הוא לא מקבל מה שהוא רוצה. אפשר לומר: "אני רואה שאתה מאוד עצוב שאי אפשר לקבל עוד סוכריה".
  4. נציב גבולות ברורים: ילדים זקוקים לגבולות כדי להרגיש בטוחים. אנחנו לא ניתן לבכי/ כעס לשנות את הגבול שלנו. לכן חשוב מאוד להיות ברורים ועקביים, אפשר לומר: “אני מבינה שאתה כועס, אבל אוכלים ממתק אחד ביום".
  5. לזכור את תפקידנו כהורים: ילדים זקוקים להורה יציב גם ברגעי כעס. במקום להיסחף אחרי הרגשות הסוערים שלו, ניקח נשימה ונהיה שם עבורו, תגובה מכילה כמו- “אני כאן איתך, נעבור את זה יחד”, תשרה ביטחון ותלמד את הילד להתמודד עם רגשותיו בצורה בונה.

התקפי זעם הם אתגר, אבל גם הזדמנות ללמידה. אם נצליח להגיב בצורה עניינית, אמפתית ורגועה,  נוכל לעזור לילדינו לפתח כלים רגשיים טובים יותר והתקפי הזעם יתקצרו ויתמעטו, כל שינוי קטן שתעשו יקרב אתכם לשגרה רגועה ונעימה יותר, תוך שמירה על יחסים קרובים וטובים עם הילד, דבר שיעזור לו לצאת מחוזק וחזק.

הורים משמשים דוגמא אישית ושומרים על שיח מכבד. תגובות בשפה לא נאותה ימחקו.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
תגובות
--
שם מלא
2 days ago

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra.

להשיבמחיקה
שם מלא
2 days ago

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra.

להשיבמחיקה