"החושך מפחיד אותי"- ילדים ופחדי הלילה

מי מאיתנו ההורים לא מכיר את הרגע הזה, שבו הילדים כבר אחרי ארוחת ערב, מקלחות ואפילו סיפור הספקתם להקריא להם. מי יודע אולי אפילו שניים, ואז זה.... "אימא, יש מפלצת בחדר", "אבא אל תכבה את האור", "אני בכלל לא עייף" , "אפשר מים? קר לי, חם לי"- ועוד אינספור משפטים ותירוצים שיעכבו את רגע השינה. כמה סבלנות נדרשת מאיתנו ההורים? אנחנו הרי יודעים שהם לא באמת רעבים, צמאים וכדומה. הבעיה האמיתית ברגעים הללו- היא הפחד מההירדמות.

"החושך מפחיד אותי"- ילדים ופחדי הלילה

פחדים בלילות הם הפחדים הנפוצים ביותר בקרב ילדים (ומבוגרים), הלילה הוא טריגר מרכזי להתעוררות הפחדים. בקרב ילדים הנפיצות הרחבה ביותר היא מגילאי 4 – 12.

למה זה קורה?

פחדים רבים מופיעים גם לאורך היום (פחד מחיות לדוגמא) אבל בלילה יש לפחדים נטייה לצוף מעל פני השטח כי המוח כבר פחות אסוף, האווירה שקטה וישנה תחושה ראשונית של "פרידה", "נטישה", "עזיבה". הילד מבין שהגיע הזמן להיפרד מההורה ששומר עליו, דואג לכל צרכיו- ומהוה מגן על אנושי עבורו. והנה עכשיו כולם הולכים לישון. מתנתקים. הילדים מרגישם "נטושים"- מי ישמור עליי כשאבא ישן? אם יפרצו לבית ואימא לא תשמע אותי?

הפחד הופך לחרדה אמיתית אצל הילדים. העניין הוא שהמוח לא תמיד יכול לראות את האיום הממשי של הפרידה הסופית (ניתוק), כי זה מעורר יותר מידי בהלה, ולכן מתעוררים הפחדים בלילות, מדברים שהם מוחשיים יותר לילד כגון: מפלצות, חייזרים, מחבלים (לצערנו, זו מציאות ישראלית).

אז מה כן עושים?

  1. לא מבטלים את תחושת הפחד של הילד. הילד לא ממציא, והאמת היא שהילדים יודעים שאין מפלצת מתחת למיטה- אך הפחד חייב למצוא דרך ביטוי. הפחד שלהם אמיתי!
  2. לינה משותפת - איתכם או עם אחים נוספים. התחושה שיש עוד אנשים בחדר מגבירה את הביטחון האישי, והילד מרגיש שיש מי ששומר עליו גם כשהוא נרדם.
  3. פעמון ליד המיטה - הפעמון, ככלי התרעה, כשהילד מרגיש מפוחד, הוא יתריע וההורים ישמעו את הצלצול בוודאות. זה מאפשר לילד לשחרר שליטה ולהירדם יותר בקלות.
  4. פנס - אור קטן - מעלים את החושך, מייצר תחושת שליטה בחדר. האור משדר לילדים הגנה. (אני רואה=אני שולט).
  5. דלתות החדרים פתוחות - גם של הילדים וגם שלכם . נכון שזה לא תמיד אפשרי, ובחלק מהבתים מקובל לסגור בלילות את החדר לצורכי פרטיות. אבל סגירת הדלתות מעצימה את תחושת הניתוק שהילד מרגיש. רצוי להשאיר דלתות פתוחות כך הילד מבין שאתם זמינים לו גם בשינה. (לאחר שהם נרדמים- אפשר לסגור את חדר השינה הזוגי).
  6. ספרים וסיפורים על התמודדויות עם פחדים: דרך הספרים מעבירים מסר של התמודדות וחוסן, ילדים אוהבים לשמוע סיפורים על "האחר" אבל מבינים היטב שהמסר הוא עבורם.
  7. אחריות אישית - תנו לילד המפוחד אחריות, לבדוק שהבית נעול היטב, שהפעמון ליד המיטה, או כל תפקיד אחראי לפני השינה (זה מעצים את תחושת השליטה של הילד).
  8. אמונה- שננו מנטרה/ תפילה שמעודדת את הילד לאמונה פנימית, שהכל יהיה בסדר בלילה. אפשר לקרוא "תפילת שמע" אפשר לשנן "הלילה יהיו לי רק חלומות טובים" או "אני בבית ואני מוגן" כל מנטרה כזו שחוזרת על עצמה כל ערב, מאמנת את המוח של הילד לחשוב חיובי, ודוחקת את הפחד והשליליות החוצה (זה נותן כוח להתמודד עם דברים שאינם בשליטת הילד).

טיפ לסיום: בבוקר, אחרי שהילד ישן די רצוף בלילה, פרגנו לו! עודדו את החיובי, תזכירו לו שהוא הצליח לעבור את הלילה ואיזה גיבור הוא. אפשר להכין טבלת הצלחות (אחרי כל לילה של שינה מיטבית, לפרגן במדבקה או חותמת).

הורים יקרים, זכרו: הפחד מגן עלינו. ילד פוחד, זה ילד שמבין את הסכנה ולא תמיד יודע לתרגם אותה. אנחנו ההורים יכולים לעזור לילד להתמודד ולפתח את החוסן.

אז שיהיה לכולנו לילה שקט וחלומות טובים...

הורים משמשים דוגמא אישית ושומרים על שיח מכבד. תגובות בשפה לא נאותה ימחקו.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
תגובות
--
שם מלא
2 days ago

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra.

להשיבמחיקה
שם מלא
2 days ago

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra.

להשיבמחיקה